18 januari 2006

Hur bör en bra instruktör vara?

Under Powerstrike Impactpasset igår funderade jag en del på vad som gör en instruktör bra och inte. Jag avskyr de som är superhurtiga men gillar heller inte de som står bara skriker åt en hur kass man är. En av mina favoritinstruktärer är Anna på StepIn i Boden henne har jag haft i Bodypump och nu i Bodycombat. Hon är glad, positiv men ryter i åt oss när hon tycker vi slappar, är noga med att visa tekniken och korrigerar oss när vi gör fel, dock tllåter inte bodypassen att hon knallar runt och visar individuellet men jag har en känsla av att hon på något sätt ändå lyckas förmedla hur man skall göra till alla. Hon får mig att ta ut mig till max på sina pass.

I Powestrike Impact hade vi i julas en instruktör som var och hälsade på (pluggade numer i Stockholm) och det märktes att hon hade längtat efter att få leda PSI-pass på Inpuls i Luleå. Hon körde hårt med oss och det bästa, hon gick runt och korrigerade teknik och gav beröm när man förtjändade det. För hurtiga "bra! ni är så duktiga, jättebra kämpat" ogillar jag när man ser att halva klassen kör med fel teknik eller står och maskar. Mig var hon och tryckte in armbågarna på. Nu minns jag det och på PSI passen efteråt så tänker jag på att få in armbågarna mer mot kroppen när jag slår. Hon gik runt bland säckarna och stod och slog med oss lite då och då för att få en att ta i lite extra.

Instruktören vi hade i går är jag inte så förtjust i dels har hon ofta rätt tråkig koreografi men än värre retar jag mig på att hon aldrig rättar till någons teknik. I går hade vi en nyblörjare med på passet som gjorde tror jag alla fel man kan dessutom tog hon inte i för fem öre, medan man kunde vrida ur min tröja och brallor efter passet hade denna tjej inte en svettdroppe i pannan. Hon stod och fjesslog på säcken utan att rotera handleden och när hon sparkade så lyfte hon bara lite lamt på benet och nuddade säcken. Ingen kliv utåt, ingen invinkling av höften inget slag med skosnöresytan som träffyta. Och instruktören som står vid deras säck verkar inte ens se detta utan skriker bara "bra kämpat, så där ja" men vad faan tjejen kämpade ju inte, hon försökte inte ens få in tekniken. Såg instruktören att det var menlöst att föröka lära henne för att hon ändå aldrig mer skulle dyka upp eller vågade hon inte korrigera? Hur vet jag nu om ett "bra kämpat" riktat till vår säck verkligen betyder nåt eller inte?

En annan instruktör jag gillar är Jasenka oxå på StepIn i Boden, henne är det fart i och hon får oss oxå att ta ut max. Sen är hon en jäkel på att lära sig namn och det är alltid kul att få höra ett "Bra Bea", "Snyggt Bea", "Så skall kickarna se ut Bea", då blir man lite extra glad. Tror hon kan namnet på samtliga som varit på mer än ett av Bodycombatpassen.

På ett corepass förra terminen så sa jag till instruktören efteråt att jag ville att hon nästa gång skulle säga om min planka såg rätt ut eller inte. Och vi började prata om det här med att korrigera folk. Hon sa att det för vissa kan vara väldigt känsligt och hon vågade därför inte säga till folk att de gör fel. men är det inte därför man har en instruktör, för att man skall få veta hur man skall göra för att få maximal nytta av sin träning? De som inte vill bli korrigerade får väl få en knapp att ta på sig "Rör inte min kropp!"

Inga kommentarer: