30 maj 2006

Vad är idealet?

Aftonbladets viktklubb (VK) har just nu ett reportage på förstasidan när man loggar in som handlar om att fuska fram bikiniformen. För det första reagerar jag på ordvalet "fuska", de propagerar alltid för att man skall låta viktminskningen ta sin tid och att det handlar om att hitta en ny bättre livsstil. Varför skall man då fuska fram något, och varför skall man göra det nu? Måste man vara välsvarvad till sommaren?

Hos VK får man varningar om man går ner för snabbt och hamnar man på ett BMI under 20 får man varning och får veta att man längre inte får vara med, man får dock gå över till Hålla Nollan som är den del av klubben där man får ny kaloriberäkning mm för att hålla sin uppnådda vikt.

Som illustration till artikeln har Aftonbladet valt bilden till vänster. Hon ser definitivt inte ut att ha snabbfuskat fram formen för sommaren. Varför väljer de att illustrera en sådan artikel med en bild på någon som definitivt ligger på den undre gränsen av normalt BMI eller till och med under? Bilden kanske är retucherad men det gär ju saken bara värre i så fall, är det så vi skall fuska fram sommarfiguren? Fungerar dåligt på stranden i så fall. Är det detta ideal alla på VK ska uppnå?

När man läser artikeln står det:
Som ni alla redan vet finns det ju inga genvägar. Men jag tycker ändå att man kan lägga lite extra krut på sina övningar om man vill ha snabbt resultat. Med lite vilja och jäklar anamma så går det.
Så vari ligger i så fall fusket?

Vidare står det:
För att du ska få ett snabbare resultat måste du vara tuffare mot dig själv. Du måste till exempel göra fler sit-ups än vanligt och oftare. Kör extra repetitioner på utsatta ställen som till exempel stuss och överarmar.
Som vanligt så förutsätter VK att man är lite lat och slö och inte motionerar regelbundet för gör man det så kan man knappast göra sina övningar oftare, då skulle det bara vara nedbrytande. Dessutom har jag fått lära mig att det är svårt att bygga muskler och deffa (bli av med fettet) samtidigt, man får liksom välja så då blir det ju lite konstigt att läsa:
Våga lägga på tyngre vikter än vanligt. Det gör mycket. Och satsa på motion för
att öka förbränningen maximalt. Försök att hitta några olika motionsformer som
du gillar, till exempel inlines, löpning, cykling, simning, stavgång eller hoppa
hopprep. Variera träningen.

Konstigt nog inte ett ord om att man skall tänka på vad man äter, vill man köra tyngre i styrketräningen kanske man även skall äta lite annorlunda, samma sak om man ökar förbränningsträningen. Vi som ligger på Hålla Nollan får ju även vi dessa reportage och skulle jag öka på styrketräningen och börja konditionsträna mer utan att även äta mer (de så kallade motionskalorierna) så skulle jag snabbt rasa i vikt och hamna på ett för lågt BMI. Konstigt nog får man inga varningar i VKs Hålla Nollan när man hamnar på BMI under 20, där hålls ingen koll på en mer än att man kan ställa in en vikt då VK skall varna att man gått upp för mycket. Åter ett bevis på att de ser oss som relativt svaga individer som inte kan låta bli att slappna av och äta för mycket/skippa motionen.

Jag hade velat se ett rött område neråt på denna kurva och kanske ett normalområde utmarkerat för normalt BMI så man ser var man ligger någonstans.

En av mina kurvor ett tag tillbaka i tiden

2 kommentarer:

Anonym sa...

Helt klart retuschering. Titta på hennes lår i jämförelse med magen. Ett lår är större... Vinkeln hon står i gör nog en del. Det är sjukt att tidningarna gör så här. Bantningshetsen är stor nog som den är. Men man ska inte tracka ner på smala tjejer heller.. det kan vara nog så svårt att vara smal... frågan är väl egentligen om kroppstorlek, både smal eller tjock, ska vara ideal överhuvudtaget... borde inte idealet vara att få bättre självförtroende och inse att man duger som man är.. undrade bara... men det är en galet sjuk artikel..

Béatrice Karjalainen sa...

Tidningarna är lustiga för samtidigt som de har en artikel som denna kan de även ha en artikel om att man duger som man är, att det är insidan som räknas och att det är hemskt att så många unga (främst flickor) idag svälter sig och vill operera sig för att uppnå ett visst ideal.

Ibland undrar jag hur de tänker där på redaktionerna.

Visst gör vinkeln en del för att hon skall se smal ut, jag är rätt smal själv över magen (dock ej så där platt, lite fluff finns kvar) och med rätt vinkel skulle jag nog få till ungefär samma proportioner mellan mage och lår men jag vet att det inte ligger något fusk bakom min kropp.

Önskar så att man kunde slippa denna sortens artiklar. Man måste väl få ha vilke nkropp man vilj, det jag kan vända mig emot är att mpnga inte verkar vilja ha en hälsosam kropp. Jag ser ex. min sambo mer eller mindre strunta i att han är överviktigt, han sätter sitt eget liv i fara för att han är lat. Jag vill inte förklara för mina barn en dag att pappa inte finns mer och sen när de blir äldre försöka förklara varför pappa dog av ex. en hjärtinfark i unga år.