19 oktober 2006

Nya a-kasseavgifterna

Kikade på aftonbladets artikel om de nya a-kasseavgifterna och ser till min förvåning (eller ja varför blir jag förvånad egentligen det känns rätt naturligt i blå politik) att de som jag tror tjänar mest kommer ha de lägsta a-kasseavgifterna medan de som har låga löner kommer få betala väldigt mycket. Delvis har det väl varit så tidigare oxå men då har det rört sig om diffar på några kronor, de flesta har haft en månadsavgift kring 100 kr.

Det har pratats om att man skall få 500-1000 kr/månad mer i plånboken med nya skattesänkningen men hur mycket blir egentligen kvar av det med höjd a-kassa, dyrare att försäkra sin bil mm?

Andra bloggar om: ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Vad som blir kvar beror precis på vad du väljer att göra med dina pengar. Det är det som är det fina ser du, valfrihet. Äntligen slipper vi ha Göran Persson hängandes över axeln på oss, sägandes: gör si gör så. Vi får nu bestämma själva!

Béatrice Karjalainen sa...

Hur menar du? De gick ut och sa at alla skulle få mer pengar kvar i plånboken men samtidigt införs en mängd reformer som tar av det man har i plånboken. Se på mig själv som exempel, jag vet inte exakt hur mycket pengar mer jag kommer få i plånboken i sänkt inkomsskatt men jag vet redan nu att mina utgifter kommer höjas med över 500 kr. Några slantar till får jag väl in i plånboken med nya taxeringsvärdet men inte rör det sig om många kronor i slutändan. Många av de saker som kommer kosta mig mer nu är inte valbara saker, ex. vill de ju göra a-kassan obligatorisk.

Jag säger inte att förra regeringens politik var tipptopp men jag tycker det är konstigt att ett vallöfte om att alla skall få mer i plånboken slutar med att ganska många faktiskt får mindre i plånboken i slutändan och sämre socialt skyddsnät.

Anonym sa...

Ja, det är verkligen märkligt. I vårt hus kan jag redan nu räkna ett minus på 1100:- i högre a-kassa, förmånsbeskattning på datorn och högre försäkringspremier på bilen. Då är inte mopeden inräknad eller bensinen som ska höjas ytterligare. *suck*

shysst att vi får välja vart vi ska göra av resten av smulorna.

olu sa...

Hej och hå,

Om man tittar på denna jämförelse över hur mycket man har kvar efter skatt när man tjänar €50.000 eller €100.000 så tycker jag att det är bra att Sverige försöker föra över lite från skattesystemet till vanliga kostnader. Svårt att säga hur det slår och hur "orättvist" det är. Det är dock bra för Sveriges image att reformer genomförs.

Det är rätt roligt att läsa hur personer från AFS eller Storbritannien reagerar när de förstår vilken skillnade det är...

Om man tittar på €200.000 nivån så kan man väl säga att Sverige är väldigt orättvist mot de som tjänar så pass mycket. Dvs de betalar mycket i skatt men får ej tillbaka lika mycket i Pension, Sjuklön osv.

Béatrice Karjalainen sa...

Det är rätt få som tjänar €200000 i Sverige. Jag har själv tjänat så pass bra att när jag fick a-kassa så halverades min inkomst och det var riktigt jobbigt för man har ju trots allt en del omkostnader som man inte kan ställa om så där tokfort. Om man däremot tjänar ett par mille om året så borde man ha pengar att lägga undan till exempelvis sjuklön.

Själv har jag inga problem med att betala skatt så länge jag känner att det jag får tillbaka i plånboken går att leva på. Jag ser hellre att jag slipper betala saker som besök på apoteket, slippet hostar upp med halva lönen när jag behöver besöka ett sjukhus, får betala en ganska låg förskoleavgift, har tillgång till gratis bibliotek etc.

Jag står gärna för en del av kostnaderna för de som inte tjänar så bra eller på annat sätt har det svårt i samhället. Jag tror tyvärr att alla inte kommer ha samma möjligheter och särskilt inte med den låglönemarknad som de borgeliga försöker driva fram.

För egen del har jag inga problem att slanta upp lite extra till a-kassan men det gör mig illa att veta att de som hankar sig fram på en låg halvtidslön skall betala lika mycket som mig eller tom mer bara för att de är i ett yrke där det finns större risk för arbetslöshet. Varför kan inte en del av mina pengar få gå till att lindra deras kostnad istället om de nu är så osannolikt att jag blir arbetslös?

Visst vore det jättekul med mer pengar i plånboken, det tycker väl alla men jag vill hellre få ut mer än att behöva ha samma system som i USA där det är absurt åt andra hållet.

olu sa...

Hej,

Hittade rätt länk nu här finns en jämförelse av tex en familj som tillsammans tjänar €50000

http://www.forbes.com/global/2006/0522/032.html

Dock verkar de som de inte tar hänsyn till vad man får för skatten, vilket borde skilja sig mellan olika länder. I USA och UK har man skatteavdrag när man har barn. I Sverige så får man ju barnbidrag och föräldralediget...