24 december 2006

Nu är det jul här i svärmors hus....

Befinner mig i prästgården i Hässjö, Timrå. Dock bor det inga präster här men väl en kyrkvärd. Julstämmningen vill inte riktigt infinna sig, solen lyser ute, det är helt grönt på backen och ca 5 plusgrader ute. Kan inte riktigt bestämma mig för om det är höst- eller vårväder ute. Svärmors penséer verkar rösta på höst för de blommar igen.

Barnen har haft roliga funderingar så här nu i jul. Eftersom vi inte känner någon som kan vara tomte hemma hos oss på julen så kör vi med att tomten kommer på natten genom skorstenen till öppna spisen i källaren, äter upp pepparkakorna som barnen bakat och lagt dit och druckit upp glaset med mjölk. Sen lägger han alla julklappar under granen och något morgonpaket till sambon och barnen i deras strumpor som hänger på spisen. Jag har oxå en strumpa men det är sällan jag varit så snäll tydligen...

Barnen var nu oroliga för hur sjutton de skulle få några paket på julafton om vi inte var hemma. Tänk om tomten kom dit och la alla paketen där. Jag lovade att de skulle få lägga en lapp där med farmors adress på men i brådskan över att fara iväg till Timrå (vi var rejält försenade för jag satt fast på Heathrow i dimman den 20 december) så glömde vi det. Panik panik, ett fejkat telefonsamtal till tomten läste det.

Väl här i Timrå kom nästa bekymmer, vilken väg kommer tomten komma, och inga pepparkakor hittades. Pepparkakorna ersattes med en julteckning gjord av Vincent men var skulle den lämnas? I prästgården finns 1 kakelugn och 2 öppna spisar. Eftersom inte svärmor är van vid vår tomtesed så tittade hon konstigt på Vincent när han frågade vilken väg tomten kommer och svarade. Tomten kommer på spark men det blir svårt i det här vädret.

Jag fick rycka in och säga att kakelugnen nog var för trång, öppna spisen på ovanvåningen inte används och att det nog var den i biblioteket som var mest trolig. Teckningen lades dit och på natten byttes den ut mot 2 paket till barnen (serietidning och keramiktomte) och ett till sambon (Årechoklad, glöggtryffel). På Vincents ena paket stod det "God Jul Vincent önskar tomten och tack för teckningen". Blev väckt av en 5-åring som skrek "mamma mamma gissa vad som stod på mitt paket" :-)

Under granen låg det massor av paket och en läskunnig 5-åring konstaterade snabbt att det var många paket till honom. Eller ja läskunnig är väl att ta i han kan läsa sitt och sin brors namn utan problem resten tar väldig tid. Dettqa ledde till bekymmer då det på ett paket stod God Jul Herman önskar Vincent. Vem var detta paket till egentligen :-)

Nu ikväll kommer svärmors bror som tomte och för att behålla tomtemyten ett litet tag till har vi redan nu förklarat att det är en hjälptomte som kommer med några av de paket som tomten inte kunde komma med inatt.

Gud vad jag är elak, jag ljuger för mina barn. Men de älskar filmen Polarexpressen och tror verkligen att tomten finns. Vill inte ta ifrån dem den illusionen ännu.

Vincent har haft sina funderingar, men har kommit fram till att det nog är bäst att tro på att tomten finns annars får man kanske inga paket *S*.

Glömde kameran hemma i Boden så i år får ni ingen fotodagbok från julfirandet som ni fick förra året.

Nu skall jag studsa in i duschen, sen äta risgrynsgröt och efter det ta mig en timmes promenad medan solen fortfarande är uppe.

GOD JUL!


Andra bloggar om:

Inga kommentarer: