25 februari 2007

Anna peka ut det roliga

Anna C. Johansson skriver i sin blogg Annaism:
En kul artikel i DN i veckan handlar om hur djuraktivister lyckasts stoppa och se till att få gåslever förbjudet i Chicago. (Kuriosa är att det går att få gåslever gratis om man betalar för diverse primörer). Läs artikel här.

De flesta pålästa människor vet väl hur det kommer sig att gåslevern är så fet som den är. Från Wikipedia:
Fåglarna tvångsmatas enligt en metod som på franska kallas gavage vilket innebär att ett långt rör körs ned i djurens matstrupe och därefter pumpas en fett- och kolhydratrik matblandning ner i strupen via röret. Detta upprepas två till tre gånger om dagen i ungefär en månads tid innan fåglarna slaktas. Den onaturligt stora mängd mat fåglarna dagligen tvingas äta gör att fåglarna utvecklar en leversjukdom, hepatisk steatos, vilket bl a gör att levern blir onormalt stor, upp till 10 gånger större än levern hos motsvarande friska djur.

Tvångsmatningen nämns i DN-artikel
...i kampen för att skydda gäss och ankor från den tvångsmatning som krävs för att deras levrar ska bli så feta och läckra som möjligt.

Så hur Anna kan kalla detta för en kul artikel undrar jag. Var i ligger det roliga att krögare i Chicago säljer svindyra primörer och serverar en gratis "foie gras" till vid sidan om? Var i ligger det roliga att gäss även i fortsättningen kommer tvångsmatas för att denna påstådda läckerhet skall kunna serveras till rika med noll koll hur deras mat kommer till bordet.

Skrattet fastnar i halsen så som
gåslevern borde göra på de som inser vad de faktiskt orsakar genom att äta den.

Andra bloggar om: , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jadu... -hur tänkte hon där tro?

Man borde sluta förvånas över människors dumhet men jag gör inte det... -tyvärr.

Anna K sa...

Som vanligt väljer man hur man vill toka det jag skriver. Poängen var att när politiker försöker förbjuda/reglera finns det alltid uppfinningsrika människor som på laglig väg lyckas kringgå regleringen. Vilket var fallet med gåslevern. Dumhet kanske är att inte läsa vad andra skriver, utan vrida på det till en annan tolkning utifrån sin fördom om att moderater inte skulle bry sig om djur och miljö. Det "roliga" med artikel var dumhet i att tro att man kan rädda världen genom att reglera bort allt ont, människor är smartare än så vilket denna restaurang bevisade. Snarare bör man hitta andra sätta att förändra på... :-)
/Anna