27 april 2007

Statistik

Jag har en fundering. Min statconter är inställd på 24 timmar för att räkna unika besökare, statcounter själva rekommenderar att man inte sätter ett värde över 12 timmar. Min tanke var att jag vill ju ha statistik om hur många som besöker sidan per dag men samtidigt om någon kommer in på kvällen ena dagen och sen kanske vid lunch nästa då räknas ju inte det andra besöket den dagen. Hur sjutton skall man lösa det? Vad är gängse regel för statistik i bloggosfären?

Mina återkommande besökare verkar ligga rätt statiskt kring 20 personer (det är väl er jag får kalla för trogna läsare, tack). De senaste dagarna har jag haft väldigt mycket unika besökare än vad jag brukar och därmed betydligt fler sidladdningar än vanligt. Antalet kommentarer har ökat en aning men inte i proportion till antalet besökare, det är mest de "gamla vanliga" som kommenterat.

Många nya har kommit via intressant.se där min posting om huruvida bröst är intressanta eller inte länge låg på förstasidan (vilket förvånade mig, har nog aldrig haft ett inlägg där förut så uppenbarligen är bröstfrågan intressant :-) ). Men många av besökarna stannar dock inte speciellt länge, de kanske ögnar igenom postningen de hamnade i men läser inget mer och det är ju lite trist.

Vad är det jag undrar, jo hur får jag veta mer om mina besökare, skall jag ta och utöka min statcounter så den inte bara loggar senaste 100 besökarna eller rekommenderar ni någon annan räknare. Jag är rätt nyfiken på vad besökarna läser, vilken väg de tar, vem som återkommer mm.

Jag märker att tiden man postar något verkar ha betydelse, ex detta borde jag vänta med till i morgon bitti istället för inlägg man postar mitt i natten verkar bli lästa väldigt sällan. Eller i all fall så får man inga kommentarer.

Fast när jag tänker efter så kommer jag knappast ändra mitt sätt att skriva eller vad jag skriver om för att få mer besökare, det skulle ju inte vara jag då. Men som sagt det är alltid kul att se hur besökare har betett sig och lämnar de en kommentar så blir jag extra glad.

Svamligt värre, nog dags att sova istället för att ligga här med datorn och försöka använda hjärnan. Natti, natti!

Andra bloggar om: , , ,

17 kommentarer:

deeped sa...

Välj Google Analytics istället. Mer bättre säkrare (och jävligt mycket bättre ip-location än statcounter). Själv använder jag numera bara statcounter för att skörda referrerlänkar från Google eftersom det är lite enklare. Annars litar jag på Google Analytics. Hur du gör? Well, via gmail kan du gå in på övrigt och där skaffa dig ett analyticskonto.

Béatrice Karjalainen sa...

Har google Analytics på Pärlplatsen men är inte riktigt överens med om hur jag skall läsa den statistiken. Kanske får testa att lägga in det även i bloggen och se om jag blir överens. I statcounter så brukar jag mest kolla referals och väg genom bloggen förutom sidladdningar/unika besökare.

Anonym sa...

Jag har inget att säga om statistik :-) , men kan ju berätta lite om en av dina trogna läsare. ;-)

Jag kollar din blogg åtminstone en gång om dagen och läser i stort sett alla dina inlägg. Tyvärr är jag dålig på att kommentera (gäller de flesta bloggar jag läser), men har ambitionen att bättra mig på den punkten.

Jag tycker att du har många bra och intressanta åsikter och du är väldigt duktig på att förmedla dem!

Hur jag hamnade här första gången? Bra fråga, men troligen har du skrivit adressen på VB-01 nå'n gång i tiden...

Ha en bra dag och en trevlig helg!

Anonym sa...

Hej! Har inte heller ngt att kommentera om hur statistiken kan förbättras.

Däremot är jag också en av dina lite halvfrekventa läsare dock dålig på att kommentera. Men eftersom jag själv tycker det är tråkigt att inte få kommentarer på det jag sporadiskt skriver i min egen blogg så ska jag verkligen försöka bättra mig :)

Ha en trevlig dag, och en härlig Valborgshelg!

deeped sa...

Statcounter räknar statistik som Leif Boork tränar hockeylag, hårt inexakt och numera rätt kass... :)

Béatrice Karjalainen sa...

Malwa & Alacs: Tack för kommentarerna, alltid lite kul att veta vilka som läser.

deep: Så illa alltså, då får jag väl använda lite av min bloggtid till att fixa till google analytics då :-) Men det lösr ju inte att jag bara får de senaste 100 referals från statcounter, skall jag behöva utöka det kontot ändå eller finns det kankse något bättre som spårar just referals?

rigg sa...

hahaha... nu hittade jag inlägget du lyckades felposta en kommentar på i mitt inlägg om hund-lammen ;)

Jag använder dels susnets statistiktjänst för att snabbt och enkelt räkna besökare och kolla referer-länkar. Sedan använder jag Statcounter men det är inte så ofta jag kollar den nu för tiden (jag har oxå gratistjänsten som bara sparar senaste 100 besökarna) men deras sökordslista är riktigt bra. Tycker dock att betaltjänsten för att få mer än 100 senaste besökarna är väl dyr. Slutligen har jag Google Analytics som jag försöker lära mig att förstå alla möjliga och omöjliga funktioner i.

Béatrice Karjalainen sa...

rigg: *S* så kan det gå. Här kommer svaret i min egen blogg då:

Jag hade ju tokfel det är inte alls google analytics jag hade för pärlplatsen utan en annan tjänst. *känner mig puckad*

Får fortsätta kolla runt lite. Lade in Google Analyticskoden men den vill inte fungera av någon konstig anledning. Får väl ge den en stund till.

rigg sa...

Förresten: Om du kollar på hur länge en besökare stannar i statcounter så registreras en besökare som bara läser en sida, utan att klicka sig ner till kommentarer eller så som ett besök under fem sekunder, även om denne lusläser bloggem i en kvart. Statcounter mäter nämligen tiden mellan sidhämtningarna och laddas inte sidan om blir det ett snabbesök enl. Statcounter!

(oj detdär blev rörigt, fattar någon vad jag menar?)

Béatrice Karjalainen sa...

Rigg: Jag fattar, funderade precis på den saken i natt :-)

Felicitas sa...

Och jag läser också, mer eller mindre dagligen... =) Och är tyvärr inte heller den bästa på att kommentera, fast jag mycket väl vet hur glad jag själv blir av en kommentar lite då och då! Ska försöka bättra mig! =)

Passar på att önska en riktigt skön helg, hoppas att du får sol och tillfälle att busa med kidsen!

deeped sa...

Det är ju inte svårt att kolla referrals i GA - för min del handlar det bara om slöhet att jag fortfarande använder SC

Béatrice Karjalainen sa...

Nu har jag hittat lite bättre på GA men jag ser bara referrals som ex. "deepedition.com" kan man se på något annat sätt. Om det varit en googlesökning vill jag ju inte se det som bara "google" utan vad sökordet var. Jag vill ju som på statcounter kunna borra ner mig i en unik träff. Nu ser jag bara massa data utan någon som helst korrelation. Vad är det jag missar?

deeped sa...

klicka på plustecknen exempelvis bredvid "google" så öppnar sig en ny värld :)

Béatrice Karjalainen sa...

Jo det såg jag men jag får ändå inget sammanhang. Jag måste vara korkad för det enda jag hittar då är listan över sidor (som jag förvisso saknade förut) men jag är mer ute efter detaljer på unika besök, det är det som är bra med statcounter. Jag ser var de landat, vilken väg de tagit genom inläggen, vilken sida de lämnat på, hur länge just den besökaren stannat mm mm. Jag kan heller inte se vilka tider på dygnet besökare kommit från ett visst ställe.

Ja ja jag får väl leta lite till. Som GA ser ut nu verkar det mer vara för att analysera reklamkampanjer och någon sådan har jag ju inte.

Det jag brukar kolla är antalet besökare, varifrån kom de och var landade de ungefär som "Recent Visitor Activity" på statcounter. Det brukar vara snabbaste sättet att hitta varifrån någon lagt en länk till mig. Kanske är det bara att jag inte känner igen termerna i GA ännu. Jag lär mig säkert så småningom att fatta vad som är vad. Får väl kolla igenom hjälpen.

deeped sa...

Eller så skaffar du dig egen domän, eget webbhotell och kör WP så får du en massa sånt på köpet :)

Béatrice Karjalainen sa...

Det skulle ju vara en variant men hu då blir ju bloggandet så seriöst plötsligt :-)

Får fundera på saken.