28 april 2007

Var tog 10 Mbps vägen?

Beställde nyligen digital-tv (iptv) från telia, det var gratis om man band sitt abbonemang i ett år och eftersom jag jobbar en del med lösningar för iptv i jobbet så kan det ju vara bra att prova på det själv där hemma. Passade även på att byta från 8Mbit/s till 24 Mbit/s, det var nämligen samma pris på 24 Mbit/s som jag med obundet avtal betalat för 8 Mbit/s.

Häromdagen kom det hem lite papper från telia där de beskriv tjänsten osv. Hittade då denna text:Varför skriver de inte på sidan där man beställer iptv och utökad bandbredd att ditt abbonnemang kommer nu begränsas till 14 Mbit/s varför sälja 24 + IPTV?

I tekniska förutsättningar kan man läsa:
Bredband via telejacket
Upp till 0,25 Mbit/s, upp till 0,5 Mbit/s eller upp till 2 Mbit/s
Ingen skillnad i surfhastighet vid samtidigt tv-tittande.

Upp till 8 Mbit/s
Bor du mer än ca 1,5 km från telestationen kan du i vissa fall uppleva att surfhastigheten på datorn bli lägre än normalt när du använder Telia Digital-tv samtidigt som du surfar.

Upp till 24 Mbit/s
Maximal bandbredd för surf och tv kommer att begränsas till 14 Mbit/s. När du inte tittar på tv och digitalboxen är avstängd kan du alltså surfa upp till 14 Mbit/s. Generellt gäller att när du använder Telia Digital-tv kommer surfen att minska med max 5 Mbit /s utifrån den surfhastighet som du når. Exempel: Om du har 14 Mbit/s i surf och sedan börjar titta på Telia Digital-tv minskar tillgänglig surfhastighet med den bandbredd som tv-signalen kräver (upp till 5 Mbit/s). Du får alltså ca 9 Mbit/s surfhastighet vid samtidigt tv-tittande. Denna kombination är dock fortfarande den bästa för dig som efterfrågar snabb surf och Telia Digital-tv.

Har du både Telia Bredband med hastigheten upp till 24 Mbit/s och Telia Digital-tv kan du inte få högre uppströmshastighet. Oavsett hastighet blir det en fördröjning i internettrafiken på cirka 16ms.

Så om jag beställer 0,25 Mbit->2 Mbit/s så kommer jag få ytterligare bandbredd tilldelad för att köra IPTV:n på för den konkurerar ju uppenbarligen inte med Best Effort.

Om jag har 8 Mbit/s så säger de att det beror på avståndet från telestationen som påverkar huruvida hastigheten sänks vid användande av iptv, den generella hastigheten sänks ju också med avståndet, betyder det att jag inte har en speciell avdelad IPTV-bandbredd utan den går i Best Effort och att de anser att IPTV-strömmen inte borde påverka när jag har kring 8 Mbit/s men om jag har lägre hastigheter (som jag som på mina 8 som mest fått ut 6,2) kommer märka av försämrad nerladdningshastighet? Dvs de 5Mbit/s som IPTV tar kommer inte märkas om jag har 8 Mbit/s men om jag i realiteten bara har kring 5-6 Mbit/s så är det ju klart att bortfall på 5 Mbit/s märks. Men det skulle ju vara en märklig lösning.

Men varför plockar de av mig 10 Mbit/s när jag beställer en 24 Mbit/s lina med IPTV? När jag har TV:n igång betyder det att jag har bara 9 Mbit/s över och jag kan inte på något sätt få mer än 14 fastän jag betalar för 24 hur fasiken går det ihop? Vad menar de med att min lina är maximerad för stabilitet istället för hastighet och vad betyder en teoretisk maxgräns, betyder det att om jag inte bor vägg i vägg med telestationen så kommer det precis som nu försvinna en massa kapacitet pga avståndet. Skall bli spännande att mäta upp vad jag får ut och kvaliten på det. Eller använder telia 10 Mbit/s extra för min iptv för att försäkra sig om att överboka kapacitiet för mig för att jag inte skall riskera dålig kvalitet, låter som en dålig metod.

Om jag tittar i ADSL/ADSL2+tabeller så ser jag att enligt dem så motsvara mina 6 Mbit/s på ADSL ungefär ett avstånd på 3 km från telestationen och det motsvarar ca 9 Mbit/s på ADSL2+ så vad kommer jag då få kvar när jag ser på TV?

Andra bloggar om: , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

det är inte mycket telia berättar som stämmer har liknande erfarenhet
hade 24m som blev 19 som blev 17 som blev 14- 16 stabilt beställde iptv blev 10 när 12 när tp kabeln var ur 7 när den var i och stb på

tollered@passagen.se