24 maj 2007

Håller nog på kabinpersonalen

Det kom ett brev från SAS till mig som Eurobonusmedlem, i det står det:
Makten ligger hos HTF/SCCA. Vi hoppas och tror att HTF/SCCA ska ta sitt ansvar, dra tillbaka varslet om strejk och gå med på ett avtal som skulle ge deras medlemmar och våra medarbetare drygt tio procent mer i lön under tre år.

Läser man på HTFs webbplats kan man läsa:
Har inte kabinpersonalen redan bra löner?
Kabinpersonalen på SAS har acceptabla lönenivåer, bättre än en del andra medlemsgrupper i HTF. Vi har blivit erbjudna löneökningar i nivå med övriga arbetsmarknaden och är nöjda med det. Därför handlar konflikten inte heller om lönerna.

Vad är då HTFs viktigaste frågor?
Arbetstiderna och arbetsmiljön. Kabinpersonalen måste få tillräckligt med tid att äta under arbetsdagen och återhämta sig mellan passen. Man måste också kunna planera sitt liv genom att få besked om ledigheter i god tid. Ledigheter som också är längre än att man knappt hinner hem att vända.

Det är viktigt för den egna hälsans skull men också för passagerarnas välbefinnande och säkerhet. Vill SAS ha nöjda kunder måste man också ha nöjda anställda. Vem vill flyga med trötta och hungriga kabinanställda?

Varför tackade HTF nej till medlarnas bud?
Därför att det i stort sett var ett arbetsgivarbud som knappt innehöll några av de förbättringar som vi krävt. Löneökningarna i budet låg i nivå med arbetsmarknaden i övrigt men alla andra eventuella förbättringar i villkoren skulle kabinpersonalen sedan vara tvungna att bekosta på egen hand genom att ta av löneutrymmet.

Varför försöker SAS påskina till oss medlemmar i Eurobonus att det är bara lönen det handlar om, de nämner inte med ett ord om att konfliktens kärnpunkt är arbetsvillkoren. Om man får tro HTF och intervjuer med anställda så är de verkligen värda bättre arbetsförhållanden och det skall väl inte bekosta deras löneökning som verkar vara helt i nivå med andras löneökningar de kommande tre åren. Nä fy skäms på er SAS. Tror SAS att vi kunder skall se kabionpersonalen som giriga jäklar och inte alls förstå varför de väljer att strejka när de får en acceptabel löneökning?

Andra bloggar om: , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller med till fullo.

Jag skulle INTE vilja jobba så. Att mat och vila fungerar är det minsta man kan kräva tycker jag.

SAS hoppas väl på att få passagerarna med sig genom att försöka flytta fokus. Jag tror inte att många säger emot kabinpersonalen i frågan om matpauser så då försöker de lyfta fram lönebiten... -lite småfegt men jag kan sätta en peng på att det finns människor som missar poängen och tycker att kabinpersonalen är just giriga...

deeped sa...

HTF har fått storhetsvansinne - det är det som är problemet. Efter Wild n Fresh och värmländska Makeup Store så är det onekligen så att de tror att de kan förändra världen.

Jag är rätt övertygad om att den här strejken innebär slutet för SAS. No more Scandinavian Airline. De blir uppköpta för en spottstyver och då har kabinpersonalen bara att välja att acceptera mycket sämre löner men med samma arbetsbelastning.

HTF skjuter sig själva i foten helt enkelt. Fast ärligt talat - de skiter i det. De har tappat markkontakten för länge sedan.

deeped sa...

Bara en sak: om nu SAS ljuger - vad är det som säger att HTF faktiskt ger sanningen?

Béatrice Karjalainen sa...

Nu förlitar jag mig väl inte direkt på HTF som förbund utan mer vad kabinpersonal säger/har sagt. Det är inte allt för länge sedan jag pratade med 2 som jobbar som kabinpersonal (bekantas bekanta) som berättade om sina arbetsdagar. Var väl mest förbryllad över att SAS väljer att säga att de bråkar om lönerna när det ingenstans i media framstår som en lönetvist i första hand.

Anonym sa...

Självklart skall flygvärdinnorna få en dräglig arbetsmiljö och de har ett unikt och arbetskrävande jobb. Men faktum är att den försämring som har varit för SAS har inte bara varit för cabinpersonalen utan alla anställda. På txt tv står det att SAS hoppas att HTF skall gå med på en lönehöjning på 10.2 %. Då har det ju inte med mat pauser eller ngt annat att göra. De är ju redan så högt betalda att det går inte att jämföra med oss normala kontorsarbetare (jobbar 24h ändå med skitlön). Blir ganska besviken och hoppas att detta leder till omfattande åtgärder. Stå på er SAS ledning!!!!

Anonym sa...

deepjed: Med tanke på din kommentar så passar din profilbild verkligen in! (enögd)

deeped sa...

Anonym fåntratt. Kan du förklara för mig en sak: hur ska SAS kunna konkurrera med säg Ryanair, Finnair och andra flygbolag om de blir tvungna att ha dubbelt så mycket personal? För övrigt hoppas jag på att du i konsekvensens namn inte väljer att flyga med bolag som har sämre avtal än de SAS redan har - eller är det möjligen så att det går bra att tycka en jävla massa saker men sedan utnyttjar Ryanair och andra lågprisbolags anställda och deras usla löne- och förmånsläge.

Problemet är helt enkelt att HTF och SAS-personal inte fått in i huvudet att flygtrafiken bygger på en helt ny verklighet - avregleringen är total och inom en snar framtid kommer konkurrensen också innebära samma utflaggning av flyget som båttrafiken undergått. Så det enda HTF och SAS-personalen vinner är att de kör bolaget i botten, så att det blir en munsbit för något annat större bolag att köpa upp - och då kommer det bolaget knappast att gå med på såna saker som kollektivavtal och vilda strejker.

Men än en gång: om du anser att jag är enögd så hoppas jag att du verkligen ser till att välja det dyra bolaget nästa gång du åker utomlands. För annars kallar jag dig för blind och inkonsekvent.