26 juli 2007

Sjal på BB en god idé!?

Läste hos Kläder och prylar - mest för barn att i Sörmlands Nyheter finns en artikel om att på BB i Nyköping kommer man från första september i år erbjuda sjal som förstaalternativ för de nyblivna föräldrarna som vill förflytta/vara nära sitt barn. I artikeln står det:
Första september kommer bärsjalarna att börja användas på riktigt men för den som inte vill prova en sjal finns fortfarande ett val.
– Vill man ha en traditionell barnsäng så tar vi fram en, det måste bygga på frivillig basis, försäkrar Aino Börjars Treijs.
Tanken är ju riktigt god för precis som det sägs i artikeln kommer man sitt barn närmre, amning blir lättare och barnet sover bättre. Men att ha det som förstaalternativ kan lika gärna göra det skitjobbigt för de som vill ha den vanliga plastbaljan, när man är nyförlöst och har haft ex. foglossning under graviditeten ja då är det rätt skönt att slippa ha den där tyngden på magen ett par dagar och baljan är rätt bra stöd när man vill förflytta sig. Och hur kul är det med sjal om man när snittad? Och när bebben sover och man själv håller på att dö av trötthet eller vill dricka den där eftertraktade tekoppen och få i sig lite mat, då skall man plötsligt börja krångla loss bebben och lägga ner den någonstans, var då? Och hur går man på toa, tar en dusch om man inte har någonstans att lägga bebben?

Jag målar lätt upp scenarion där nyförlösta mammor känner sig tvingande att tacka ja till sjalvarianten, man vill ju inte vara den där som väljer plastbalja, mamman som inte vill ha sitt barn nära och ge den där extra tryggheten. Kommer alla titta på mig om jag väljer baljan?

Som sagt tanken är god men det kan nog lätt bli ett tvång.

Jag är stor sjalanhängare men själv har inte ens tanken slagit mig att ta med sjalen till BB, där är man ändå så kort tid. Men visst för de som hamnar på en prematuravdelning där man är längre tid och det lilla knyttet kan behöva den där extra närheten för att hålla temperatur och så vidare där är det ju lysande om det finns sjalar att låna.

I landstinget i Halland verkar de mer gå på linjen att visa fördelarna med sjal för de som vill testa.

Andra bloggar om: , ,

2 kommentarer:

Kajsa Bergman Fällén sa...

Mmm... jag tänkte faktiskt också på det där, att det är lite konstigt att bara plocka bort plastbaljan. För ibland är den ju bra att ha, och rent av nödvändig. Hur går man annars på toaletten eller duschar? :-D

Nä, jag förutsatte helt enkelt att det var en lite konstig vinkling från tidningens sida, att man får ha kvar plastbaljan i alla fall fast alla får låna en sjal och hjälp med att använda den, men det kanske var en allt för välvillig tolkning iofs.

Jag får helt enkelt skaffa en unge till och se hur det går till i verkligheten! ;-)

Anonym sa...

Jag tänker som du.
Både ock! Jag skulle inte vilja slopa baljan helt. men det ändå bra att visa sjalen som alternativ. och särskilt då om man stannar länge på BB.
Jag hade ingen sjal till mina barn när de var små. Så här i efterhand hade ajg velat prova på det. Bärselen från Babybjörn använde jag en hel del. Särskilt till andra barnet när det var dags för tvättstugan...