16 februari 2008

Hur stort är det inverterade fusket?

Läste Göran Hägglund och Cristina Husmark Pehrsson debattartikel i SvD om fusket i föräldraförsäkringen (särskilt tillfälliga föräldraförsäkringen) och hur de vill lösa det genom att man måste kunna bevisa att man inte varit på jobbet och att barnen inte varit på förskolan/skolan/familjedaghem/fritidshem. På detta sätt tror man sig att bli av med fusket som motsvarar 650 miljoner kronor. Undra hur mycket de sparar på oss som är hemma med barnen och jobbar hemifrån och aldrig tar ut TFP när barnen är sjuka. Eller som jag brukar göra, jag anmäler att jag är hemma både till jobbet och till FK men sen glömmer jag bort att plocka ut pengarna (och får heller ingen lön för den dagen). Det vore intressant att få veta, kanske är det mer än 650 miljoner kronor?

Visst skall ingen fuska med TFP men spar vi verkligen pengar i samhället genom att det skall till intyg som skall granskas, borde inte den hanteringen kosta en del? Och hur skall de göra med sina fina onlinetjänster om man plötsligt skall börja skicka in en massa intyg.

Och jag kan tänka mig att det vanligaste fusket inte är att vara på jobbet/hemma och ha barnen på förskolan/skolan/fritidshem/familjedaghem utan att man istället för att ta en egen karensdag väljer att ha barnet hemma och skylla på det. Och det fusket kommer man ju inte åt med kontroll hos arbetsgivaren/barnets dagliga vistelse ställe. Och hur går man om man inte har förskolan/skolan/fritidshem/familjedaghem utan ex. har barnflicka eller någon släkting som har hand om barnet, skall de då intyga?

I artikeln skriver de även:
Sedan 2006 har utanförskapet i Sverige minskat med 165000 människor. Sjukfrånvaron sjunker i snabb takt. Av tidigare er­farenheter vet vi samtidigt att en positiv utveckling på arbetsmarknaden snabbt kan vända.
Klart som fan att sjukfrånvaron sjunker, ingen vågar gå hem från jobbet längre för man vågar inte riskera att vara hemma och sen inte få någon sjukpenning. Det känner jag själv, jag mår apkasst på jobbet, har dubbelslag på hjärtat, hög puls, svettningar, synbortfall, sover dåligt (eller ja jag tror jag sover ganska mycket men är ändå inte utvilad), yrsel, tappat all ork, ont i magen, huvudvärk mm mm men inte fan vågar ja gå hem från jobbet för det för jag skulle inte klara det ekonomiskt att inte få ut sjukpenning. Känner fler som hellre tar sjuknärvaro än att chansa på att gå hem och inte få pengar.

Andra bloggar om: , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Härligt att läsa det du skrev...trodde jag var ensam om att inte komma ihåg/orka/strunta i att begära ut pengar för VAB när jag bytte jobb så jag inte hade möjlighet att jobba hemifrån som jag gjorde innan vid de tillfällena. Min sambo jobbar hemifrån eller tar ut flextid då han jobbar över mycket de gånger han är hemma. Skulle vara mycket intressant att få ut utdrag på aldrig uttagna anmälda dagar med från FK....
/Lena

Béatrice Karjalainen sa...

Vi är många som gör så, på mitt jobb vet jag ett fleratal som konstant glömmer/struntar i att plocka ut pengarna för VAB eller väljer att jobba hemifrån för att slippa administratinen plus att vissa ändå aldrig respekterar att man faktiskt är LEDIG är man har VAB.