24 mars 2008

Frågar igen, makt över vad

Åter igen så är det en försvarare av bla Blondinbellas bloggtyp som pratar om dem som om de ha någon form av makt.
Mode och allt annat som anses typiskt kvinnligt har i princip alltid betraktats som oviktigt och värdelöst, så inget nytt under solen. Men inte förrän det typiskt kvinnliga tar steget ut från pigkammaren och in i det offentliga rummet, inte förrän den tidigare fördolda flickarmén fått en general Bovary i Blondinbella och börjat tillskansa sig makt, inte förrän då blir folk som Tobias Persson förbannade och tycker att brudjävlarna skall veta hut.
skriver Lisa Magnusson i Adtonbladet.
Vad är det för makt Liza och Lisa pratar om, den över 14-isarnas garderober? Vem hade den innan? Trodde det var tidningar som Vecko-Revyn, Elle och allt vad nu modemagasinen heter.

Så jag frågar igen, vad är det för makt dessa bloggandes tonårstjejer helt plötsligt anses ha? Snälla är det någon som kan förklara.

Andra bloggar om: , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hon har makt i att 25 000 dagligen läser vad hon har att säga. Även om det nu handlar om en "14-tis garderob". Hade hon inte haft makt att påverka andra unga tjejers konsumtion så hade hon aldrig fått den uppmärksamhet hon får idag. Dessutom borde du inte underskatta unga tjejers "garderober" som du kallar det. En stor del av dagens reklam går ut just för att nå den målgruppen, för att de är bland de största konsumenterna idag. Annars hade väl Elle och Vogue inte varit bland de mest sålda tidningarna i världen? Att påverka vad unga tjejer väljer att lägga sina pengar på är helt klart en form av makt om du frågar mig.

Mia sa...

tydligen har de tillräckligt mycket makt för att få folk att reagera på olika sätt. och det är väl makt? dessutom har de ju flera tusen besökare, och alla vet att media påverkar. det som skrivs och tycks till om påverkar alltidn någon, det är oundvikligt. Och modebloggarna har blivit media. Både på gott och ont, mest gott enligt mig.

Béatrice Karjalainen sa...

Jag kan svälja att de har makt över tonåringars köpvanor, en makt de i så fall hanterar väldigt illa enligt mig. Om de påvekar tiotusentals ungdommars köpvanor och hur man skall bete sig mot andra ja då tror jag vi kommer få ett problem. Varför späda på att man måste ha senaste grejerna, vara ute och festa (med alkohol) när man är 15-17 år gammal osv. Vissa har uttalanden som får mig mörkrädd. Visst är jag kanske en gammal stofil (snart 35) men jag minns mycket väl hur det var att vara tonåring. Jag var själv ganska bestämd i mina egna åsikter, vågade klä mig som jag själv kände för och har än idag motstått alkohol. Men jag såg många runt omkring mig tvinga i sig sprit bara för man skulle (för att få vara poppis) och snatta, skuldsätta sig, tjata på mamma tills det var havregryn till middag en vecka för att få jeansen med rätt märke. Då var det bara en liten klick på skolgården som var påtryckarna om man nu dessutom får veta av "tonåringar med makt" att man måste bo i Sthlms innerstad, ha de rätta kläderna osv... för att vara något tror ni inte det sätter ännu mer press?

Eller har plötsligt mestadelen av Sveriges tonåringar fått skinn på näsan och vågar tänka själva?

Men Liza Marklund pratar om "överhängande fara mot den rådande ordningen" och "Motstånd innebär nästan alltid rädsla. Genom att kvinnor bildar ett nätverk utmanas den manliga dominansen".

Jah Hollis sa...

Hon (moderatflickan som kallar sig Blondinbella) hjälper makten att lära unga tjejer att hålla sig på mattan. Att vara glada konsumenter som inte bryr sig om annat än vilka kläder som för tillfället är rätt. Som en fåraherde som leder en fårskock. Hon är inte med och hotar någon makt, hon är med och upprätthåller den.

svenske floyd sa...

Bra fråga, och vem är denne "general Bovary"?