29 mars 2008

Grillade grönsaker != sallad

Barnen sa att de ville gå på restaurang idag och det passade rätt bra med att jag inte orkade laga mat. Vi åkte till Chili Chili, de hade premiär på sin kolgrillade entrecôte denna vecka och en sådan med grillade vårgrönsaker tyckte sambon lät bra. Väl där tog barnen och sambon ett bord medan jag beställde.

Sa att sambon ville ha entrecôte med grillade vårgrönsaker, dubbelt av grönsakerna och ingen potatis. Jag ville ha en filet mignon med grillade grönsaker istället för potatis. Han skrev upp det på lappen. Vår mat kom och både jag och sambon fick vårt kött med en ganska liten grönsallad under. Inte en grillad grönsak så långt ögat nådde (jo det låg en grillad tomat på sambons kött) och hans kött såg inte kolgrillat ut. Min filet mignon verkade bestå av 2 olika sorters kött och de hade dränkt den i två olika sorters såser, vi snackar ca 2 dl beanaise och någon annan sås. Båda såserna och köttet var ok men min sallad blev inte så glad över att bli dränkt i sås och min mage vill inte äta 4 dl fet sås så det blev till att bara äta kött :-(

Kollade nu i deras meny och där står det ju att det är oxfilé och fläskfilé, så jag var inte helt borta när jag tyckte det var 2 olika sorter :-)

Visst hade jag kunnat klaga men att sitta och vänta 20-30 minuter till på maten kändes inte så roligt när resten av familjen åt sin mat. Nästa gång får jag väl vara övertydlig och berätta att grillade grönsaker inte betyder att jag vill ha en grönsallad.

Andra bloggar om: , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hur kunde de kalla en blandning av nöt och fläskkött för "filet mignon"? Och påstå det på menyn till och med? Rätten du beskriver låter snarare som en black and white. Den blir också ofta fullständigt dränkt av de två såserna de häller över. Det är lite mystiskt hur restauranger kan missa att det är rätt centralt för att kunden ska bli nöjd, att kunden får det kunden beställt. Kan tyckas vara en relativt enkel sak, men... (:

/G

Béatrice Karjalainen sa...

Jupp det var helt klart mer en black & white, något jag mycket sällan beställer just för att jag inte gillar att få maten dränkt i sås. Jag får erkänna att jag var slarvig när jag läste menyn vid ingången, skummade bara tills jag hittade en rubrik som lät bra. Ungarna stod bredvid och tjatade och ville veta vad de kunde äta.

Nu är ju inte chili chili något högklassigt ställe, mer en snabbmatsrestaurang som bestämt sig för att satsa på mer rätter än bara hamburgare, pizza och kebab. Men man kan ju tycka att de ändå skall kunna döpa rätterna till rätt sak.

Rolf sa...

"Filet mignon Black and White" är ganska vanlig benämning på det där i Sverige. En skiva oxfilé, en skiva fläskfilé, bearnaisesås och "tryffel"-sås (oftare rödvinssås eller brunsås)

"Filet mignon" tyder snarare på vilken del av djuret det är än vilket djur det är. Beställer du Filet mignon i Frankrike så får du troligen fläskfilé. Vill du ha mostvarande del från en kossa, beställ chateaubriand, tournedos eller filet de bœuf.

http://en.wikipedia.org/wiki/Filet_mignon