27 mars 2008

LCHF-föreläsning

I pausen bjuder vi på chokladpraliner.......... utan socker
-Sagt av presentatören på föreläsningen
Idag skulle jag ha lyssnat på Annika Dahlqvist i Piteå men pga hennes brutna fot så blev det en annan föreläsare Frank Nilsson. Ämnet var LCHF i ett folkhälsoperspektiv. Det är alltid kul att lyssna på "evangelister", de är rätt bra på att totalsåga och göra sig lustiga över "andra sidan". Han påpekade ett flertal gånger hur ovetenskapliga de rådande kostråden är men kom sen själv med uttalande vars vetenskaplighet jag skulle vilja kika närmare på då han var väldigt vag. Jag är ambivalent i vad jag skall tro om denna typen av kost, vet att min mage inte skulle palla med massor av fett men å andra sidan rekommenderar de ju oss som är normalviktiga att äta GI istället och det gör jag ju sedan länge. Som föreläsare var Frank helt ok, som den matte/no-lärare han är märks det att han är van att prata inför folk. Han har en nackdel i att han inte är läkare, många frågor vågar han helt enkelt inte besvara. Det var kul att få en lite bättre inblick i vilka argument de lägger fram för LCHF-kosten.

Mitt anteckningsblock fylldes av frågor, sådant jag kommer googla lite på någon regnig dag.

Han framlade information så att det lät som att det fanns bevis för att kolhydratrik kost är orsaken till dyslexi, ADHD, DAMP mm... men sen sa han att besvären minskas med en LCHF-kost.
Finns det några vetenskapliga bevis för att man blir sjuk av kolhydratrik kost? Mer är att antalet sjuka ökat de senare åren när även intaget av kolhydrater har ökat enligt honom. Finns det några andra samband de inte visar.

Han berättade om Sten Sture Skaldeman och hans viktminskning. han sa att SSS har en förstörd metabolism som gör att han går upp i vikt bara han äter en frukt.
Förstördes SSS metabolism när han var överviktig eller när han började äta LCHF?

Enligt Frank så föredrar vår hjärna/hjärta ketoner framför kolhydrater.
Vad finns det för belägg för det?

Frank hade en lång utläggning om margarin och om alla rester som finns i margarinet, samma sak som Blossom Tainton drog på en föreläsning för 2 år sedan.
Undra exakt vilka ämnen som de som äter margarin får i sig.

Detta och pratet om att äta Omega3-tillskott fick mig att fundera kring Omega-3-kapslarna.
Hur framställs de, finns det industrirester i dem oxå?


Han berättade att SSS har nästintill 100% lyckande med de män han coachar men att var fjärde kvinna misslyckas.
Varför är det så? Fungear kvinnokroppen annorlunda, ligger det annat tryck på kvinnor att de inte skall vräga i sig fett? Någon annan anledning?

Övriga frågor/saker att kolla upp är följande:
Stämmer det att adjungerande professorer är betalda utifrån?
Kolla upp mer om vad omestrade fett är.
Undersökning iDurham, England 110 barn 6-11 år, fantastiska resultat av att äta Omega3-tillskott i 3 månader.
Doktor Ancel Key fuskade, vad har skrivits om det?
Vad har "andra sidan" för argument om blodfetternas betydelse för hälsan?
Läs mer om Jonas Colting, thriatlonkille.
Kolla upp recept på pemican (indianmat som kan vara ett alternativ att ha som fjällmat).


Mycket tid gick åt till att prata kolesterol, Frank menar på att högt kolesterol är inget farligt utan snarare något bra så lite kul var det när jag åkte och tankade, på en livsmedelsbutik bredvid macken satt dagens löpsedel:


Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: