29 mars 2008

Tävlingar, reklam och populära ämnen

7 av 28 länkar på knuff.se är just nu tävlingar. Tycker det är så trist när knuff i övrigt är en bra startsida för att hitta intressanta saker att läsa om och hitta kommentarer om nyheter mm.

Eftersom jag inte vant mig vid att läsa bloggar i en rss-läsare ännu (även om jag då och då använder min Feeddo eller Google reader) så ser mitt bloggläsande normalt ut så här:
1. Klicka igenom min lista på favoriter på nyligen.se
2. En sväng genom de bloggar som inte pingar nyligen.se
3. Kika på knuff.se för att se vad som diskuteras för tillfället.

Den sista punkten blir allt mer trist eftersom allt fler och fler länkar bara är till tävlingar i bloggar. De länkarna ger mig inte direkt en knuff i riktningen mot något intressant. Ibland klickar jag mig ändå in på de bloggarna, de kan ju ha skrivit något annat som faktiskt är intressant men 99% av gångerna så är bloggen aptrist, mest en massa produkter och katalogbilder. Hur kan man vilja ha massor med besökare men inte nyttja det genom att faktiskt säga något vettigt? Men det finns undantag, ibland blir jag positivt överraskad och önskar att det kunde hända fler gånger.

Det här med reklam i bloggen diskuteras bla av Mamselamsen, jag har själv googleannonser i bloggen och Tradedoubler-länkar till Bokus (fast jag glömmer jämt att använda dem själv TD alltså inte google). Men det är för att jag får in pengar via dem från Pärlplatsen i så pass stor utsträckning att det lönar sig att få in några kronor till via bloggen. hade jag inte haft på Pärlplatsen hade jag inte haft det i bloggen. Eller ja TD kan jag nog ta bort nu för det har inte varit några utbetalningar på en evighet.

Att man väljer att ha reklam i bloggen (och tydligt visat att det är reklam) kan jag därmed förstå om man har tillräckligt många besökare för att det skall ge något (eller som jag har en alternativ webbplats som genererar huvuddelen av inkomsten) så snart kanske vi får se reklam för Tena inkontinensskydd hos Mamselamsen :-) Men först måste hon kanske ha en tävling där man kan vinna dem för att locka till sig 20000 läsare per dag innan det lönar sig.

Jag har faktiskt haft en tävling i bloggen en gång, påsk förra året för att var mer exakt. Men ingen tävlade, kan ju bero på att jag inte skrev att man var tvungen att länka till tävlingen och man var framför allt tvungen att prestera något mer än en länk och ett inlägg. Vinsten bestod i en trisslott, hade 4 st köpt (för alldeles egna pengar= taget från annonsintäkterna). På Pärlplatsen har jag då och då tävlingar som går ut på att man skall göra något och lottar ut lotter eller böcker, dessa tävlingar är ett sätt att premiera trogna användare av Pärlplatsen och inte för att locka nya besökare (vill ju inte att folk skall bli medlemmar bara för att tävla och sen aldrig mer titta in) och samma sak gäller i bloggen. Vad min besöksräkare säger är bara av intresse om jag vet att de besöker mig för att de är nyfikna på vad jag skriver och inte bara för att det kan ge dem själva något i vinst. Så det kan hända att jag har fler tävlingar i bloggen, för er ~30 pers som kommer åter.

Jag kikade lite i Google Analytics och jag har just nu ~5000 unika besökare i månaden, det är inte så mycket det. Av det är
16.57% Direkttrafik
43.61% Refererande webbplatser
39.82% Sökmotorer

Trodde faktiskt att majoriteten skulle komma från sökmotorer för så har det varit förr men sen i januari i år har något hänt allt fler kommer via refererande webbplatser.

Om jag kikar på vad folk sökt på så verkar recept (fläskytterfilé verkar många köpa utan att veta vad de skall laga av det), bilder, recensioner av böcker/filmer, bröst, genus, gneis, abisko och om bloggar vara mest intressant förutom de som sökt på mitt namn. Om man kollar på vilka som tittar på mer än en sida så är genusfrågor i topp, sen kommer de som sökt på mitt namn och de som vill veta något om abisko (något jag inte skrivit speciellt mycket om).

Besökare läser i snitt: 1,35 sidor, stannar i snitt 47 sekunder och 81,74% av besökarna går inte in på någon mer sida än den de landar på. Usch det är ju deprimerande att läsa statistik :-/ Men å andra sidan ser det aningen bättre ut för de som kommer åter, de läser längre, klickar på länkar och framför allt kommer tillbaka så gott som varje dag och det blir jag ju mycket gladare över.

Men att se på statistiken på den egna bloggen ger ju egentligen inte någon hint om vad jag bör skriva om, eftersom träffarna är på sådant jag skrivit om. Däremot ser jag ju vilka av de ämnena som är mest intressanta och vilka som folk lämnat snabbt.


Andra bloggar om: , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

www.frisim.com :)
där har du inga tävlingar :P

Béatrice Karjalainen sa...

Tack Mickey. Har varit in där förut men helt glömt bort den. Men de borde göra något åt sin layout samt hur uppdaterade de är. Tycker inte de har speciellt bra täckning men nu skall jag själv börja pinga dem och så kan jag ju uppmana fler att göra det.

Anonym sa...

"En som kommer tillbaka nästan varje dag" stämmer in på mig. Vi är ju i princip "grannar" men jag har aldrig sett dig någonstans IRL. :)

Béatrice Karjalainen sa...

Oj då en nästangranne som läser, spännande. Jag är ju inte speciellt mycket på stan eller ute så mycket härikring så det är nog inte så konstigt om du inte trillat på mig i RL. Jobbar ju i Luleå så det blir ju mest tid där.