11 juli 2008

Tur bland A8-kulisser på Bodens södra skjutfält

Ute på Bodens Södra Skjutfält kan man beskåda underliga ting. Vissa ligger ute vid "stora vägen" andra mer inne vid på skjutfältets småvägar. Många har nog förundrats över Shellmacken eller Väderkvarnen man ser mellan Boden och Selet. Tyvärr är det inte helt lätt att hitta info om dem men här kommer i alla fall lite. Skrev ihop det efter att ha pratat med en av de som jobbbar på Rödbergsfortet.

Kamratföreningen Bodenartilleristernas webbplats kan man läsa:

Kulissbygge: Varje år byggs en kuliss på skjutfältet söder om Boden, ansvariga är de senast upptagna subalternerna. Kulissen ska kunna användas som utgångspunkt för eldledning av indirekt eld alternativt för att kunna hitta specifika terrängpartier på skjutfältet.
Har försökt att ordna dem så att man kan ta en tur och se allihop. Observera att de flesta kulisserna ligger inne på skjutfältet så respektera vägbommarna om de är nere. Under 4-5 veckor på sommaren är skjutfältet helt öppet för alla så då kan man passa på. Kolla alltid skjutvarningarna innan ni ger er ut.

Har valt att beskriva turen från Rödbergsfortet eftersom dit hittar man lätt och där börjar skjutfältet oxå.

Kör från Rödbergsfortet mot Selet.

Strax efter Aldersjöns södra strand kommer ni till Väderkvarnshöjden och kan beskåda den första kulissen på höger sida som är anpassad efter platsen, väderkvarnen

Byggår: ?
Info: ?







Fortsätt mot Selet och efter en liten stund kommer ni få se en Shellmack på höger sida. Men här går det inte så bra att tanka.

Byggår: ?
Info: ?



Sväng av till höger på Centralvägen.

Snart når ni Bodsjötorpet, på höger sida ligger nu det lilla torpet med veranda och allt.

Byggår:
Info:


Kör vidare på Centralvägen, efter en liten stund dyker det upp en skylt på höger sida ”Jaktstuga” gå några meter in på den lilla vägen i skogen. Jaktstugan (osäker på om det är en A8-kuliss men det ser då ut så med tanke på storleken)

Byggår: ?
Info: ?


Fortsätt på Centralvägen tills nästa korsning aka Almings Signal där nästa kuliss finns med samma namn som korsningen.

Byggår: 2004
Info: Bodenartilleristen




Fortsätt på Centralvägen tills den gör en kraftig krök, ta en fika på MAX i Centralkröken, men glöm inte att ta med eget fika. (Det var förr en stor spola krökenflaska här om jag inte minns fel)

[Egen Bild saknas men en kan beskådas här.]
Byggår: ?
Info: ?

Vänd vid Centralkröken och kör mot Hattberget (är lite osäker exakt var kulissen finns) men det skall vara en stor myra med hatt ute på Hattmyran.
[Egen bild saknas]
Byggår: ?
Info: ?

På väg tillbaka, stanna gärna på Värnbron och njut av Vändträskån. Om man vill kan man till fots ta traktorvägen/stridsfordonleden in på den södra sidan av bron gå tills den möter en annan traktorväg/stridsfordonled och svänga till vänster så kommer man till ett ställe där ån forsar fram över stenar i ett litet fall. Ca 2 km fram och tillbaka.

När man ändå är nere vid Centralkröken och skall vända hemåt kan man istället köra vidare på Centralvägen en bit tills man ser skylten för fornminne. Där kan man besöka en plats där man hittat en boplats bredvid Alträsket som är 7000 år gammal. Ids man kan man ju sen köra upp till Vändträsk och gå och fika på Café Rävasten.

Här hittar ni en gpx-fil med kulissernas placering ungefär utmarkerade. Jaktstugan var jag lite osäker på. Turen är ca 3 mil ToR. Lagom cykeltur. Vill man se bosättningen och caféet blir det ju längre då rekommenderas bil eller en rejäl medhavd lunch. Eller gör som jag ta med tältet och stick ut och vandra 2 dagar i omgivningarna.

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: